A Alba Jussà tenim molt present que avui en dia la salut mental continua sent un tabú i moltes persones amb trastorns estan sotmeses a la discriminació en totes les facetes de la seva vida. És per això que des de l’entitat impulsem projectes de sensibilització i lluita contra l’estigma en primera persona amb l’objectiu de treballar per aconseguir un canvi en les actituds i comportaments de la comunitat respecte a les persones que tenen algun problema de salut mental.
 

Projecte "Donem-nos a conèixer"


Aquesta iniciativa consisteix en l’elaboració d’un petit stand als comerços i les administracions locals on s’hi exposa un producte elaborat per les persones del Club Social d’Alba Jussà. El producte que estem elaborant són unes polseres realitzades amb diferents materials. En cada una d’aquestes, hi haurà una etiqueta amb una frase relacionada amb la salut mental. Creiem que aquesta iniciativa, a part de beneficiar el coneixement del grup de persones que pertanyen al Club Social, també beneficiarà al comerç local donant-los-hi més visibilitat i que el territori del Pallars Jussà comenci a conèixer la realitat de les persones que conviuen amb un problema de salut mental.

 

Sensibilització a entitats juvenils i instituts


El projecte consisteix en sessions/tallers en les que l’objectiu principal és prendre consciència de la incidència de la salut mental en la població, i en especial de l’ocultació que es dóna a les aules, instituts i espais juvenils; per tal de reflexionar i analitzar les conductes socials de discriminació. Com la societat tendeix a estereoti-par a les persones que viuen amb una experiència en salut mental, a prejutjar i sobrecarregar-les amb etiquetes pejoratives; fet que deshumanitza a la persona i fa que sols la puguem concebre des del seu trastorn i no des de les seves moltes altres capacitats.

Amb aquest projecte es promou la intervenció en primera persona a les entitats juvenils i educatives i també s’ofereixen recursos als joves i professionals per millorar el procés de sensibilització en temes de salut mental. Finalment, el fet de generar espais per al tractament d’aquestes problemàtiques obre un procés de normalització i apoderament, clau en la lluita contra l’estigma.