- El projecte Llavors d’Oportunitats es va iniciar l’any 2019 amb l’objectiu de crear un banc de llavors i recuperar varietats d’hortalisses del Pallars i alhora generar ocupació per a persones més vulnerables.
- Actualment compten amb més de 50 varietats diferents, principalment de tomàquets de penjar, carabasses, fesols, cols, bledes, etc. I han previst multiplicar-ne anualment algunes d’elles per tal de comercialitzar-les i promoure’n el seu cultiu.
- Aquesta setmana han posat a la venda les primeres 4 varietats de llavors d’una col·lecció que s’anirà ampliant.
- El projecte ja ha guanyat alguns premis com el IV Premi Candi Villafañé de la Paeria de Lleida o un dels Premis La Confederació 2020, en la categoria de Transformació Social.
Després de 2 anys de l’inici del projecte Llavors d’Oportunitats, Alba Jussà comença a comercialitzar les primeres 4 varietats de llavors tradicionals recuperades de petits horts de padrins i padrines del Pallars i que han aconseguit cultivar i multiplicar a l’hort que l’entitat té Tremp. Concretament han posat a la venda a diferents botigues del Pallars la Bleda d’Erinyà de la Vall d’Erinyà, el Pebrot bitxo de Puigcercós, la Tomata rosada de l’horta del Flamisell i la Tomata pruna de la Pobla de Segur.
Llavors d’Oportunitats és un projecte d’agricultura social impulsat per la cooperativa Alba Jussà del Grup Alba i que compta amb la col·laboració les associacions Salvatgines i Eixarcolant.
El projecte va néixer l’any 2019 amb l’objectiu de generar ocupació per a persones més vulnerables. Actualment s’ha aconseguit generar un lloc de treball. A més és un dels projectes socials principals que es porta a terme des del centre ocupacional i el club social d’Alba Jussà on hi col·laboren una vintena de persones amb discapacitat que porten a terme diferents tasques, des del conreu de l’hort, fins a la recollida de les llavors al manipulat dels packs que van a les botigues.
El procés de recuperació de les llavors amb l’objectiu d’evitar la seva desaparició s’ha fet una prospecció pels horts amb l’ajuda de l’associació Salvatgines.
El projecte ha passat per diferents fases: una primera inicial de prospecció on des de l’Associació Salvatgina han col·laborat amb la feina de visitar els horts de diferents padrins i padrines de poblacions del Pallars Jussà per localitzar llavors en perill d’extinció. Gràcies a aquesta feina s’ha aconseguit crear un Banc de Llavors per preservar les llavors i que ja compta amb més de 50 entrades.
Un cop localitzades es decideix quina és la millor varietat per multiplicar i cultivar a l’hort que Alba Jussà té a Tremp. De la producció de l’hort se n’extreuen grans volums llavors i es deixen assecar per després poder empaquetar-les i vendre-les a les botigues. Les verdures i hortalisses que es generen a l’hort es venen i reparteixen, i s’està treballant també per poder obtenir un producte propi elaborat a partir d’aquestes com melmelades o salses.
En el projecte Llavors d’Oportunitats també hi han col·laborat altres institucions com el Geoparc o el Consell Comarcal del Pallars Jussà. També ha rebut el reconeixement de diferents premis com el IV Premi Candi Villafañé de la Paeria de Lleida o un dels Premis La Confederació 2020, en la categoria de Transformació Social.